white_logo close
white_logo close
360o

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

big_circle
«Εάν δεις κάτι, πες κάτι»

Share it

«Εάν δεις κάτι, πες κάτι»

Κατηγορία:Blog

Επιμέλεια: Εύα Καβάζη, Απόφοιτη Τομέα ΜΜΕ & Ήχου

Μόλις γύρισες, έφτασες επιτέλους σε έδαφος και μάλιστα στην Ελλάδα. Σε έναν από τους πιο ωραίους προορισμούς διακοπών. Το βλέμμα σου «πέφτει» πάνω σε ένα χαρτί στον πίνακα ανακοινώσεων, κάτι μέσα σου σε παρακινεί να πάς να το διαβάσεις. Αρχίσεις και διαβάζεις μια λίστα ονομάτων, ατελείωτα ονόματα ένα από αυτά Σοφία! Κατευθείαν ρωτάς κάποιον τι είναι η λίστα , γρήγορα πληροφορείσαι ότι είναι η λίστα με αγνοούμενους μάλλον θύματα trafficking. Νιώθεις οργή και φόβο! Τι και αν το παιδί σου ήταν σε αυτή την λίστα, αφού ήδη διάβασες το όνομα του μέσα στην λίστα. Δεν θα ήταν μια Σοφία θα ήταν το παιδί σου. Κάτι πρέπει να γίνει με το trafficking σκέφτηκες και το έκανες. Αύτη ήταν η ιστορία της ιδρύτριας της Α21, Christine Caine μια αυστραλέζα που ήρθε αντιμέτωπη με αυτή την κατάσταση.

Α21

Η Α21 είναι μια διεθνής, μη κυβερνητική οργάνωση που δραστηριοποιείται ενάντια στην εμπορία ανθρώπων. Δραστηριοποιείται τα τελευταία δέκα χρόνια στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη και πλέον δραστηριοποιείται σε 14 χώρες.(Αυστραλία, Βουλγαρία, Καλιφόρνια, Δανία, Ελλάδα, Ολλανδία, Βόρεια Καρολίνα, Νορβηγία, Νότια Αφρική, Ισπανία, Ταϊλάνδη, Ουκρανία, Βρετανία)   Μοναδικός στόχος της οργάνωσης είναι η καταπολέμηση αυτού του εγκλήματος μέσα από την προστασία των θυμάτων σωματεμπορίας, την ποινική δίωξη των διακινητών αλλά και την ευαισθητοποίηση των πολιτών με σκοπό την πρόληψη του φαινομένου. Η εμπορία ανθρώπων είναι το δεύτερο μεγαλύτερο έγκλημα και η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εγκληματική βιομηχανία στον κόσμο έχοντας κέρδη πάνω από 135 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο.

Η Α21  λειτουργεί σε τρία στάδια:

Reach: Ευαισθητοποίηση για το φαινόμενο και πρόληψή του. Ενημέρωση μέσω εκδηλώσεων, παρουσιάσεων και προγραμμάτων εκπαίδευσης. Οι εκδηλώσεις αυτές συμπεριλαμβάνουν από μαραθώνιους αγώνες και συναυλίες, μέχρι τη διεθνή εκδήλωσή: Walk For Freedom.

Rescue:Συνεργασία στενά με τις αρχές, για την υποστήριξη ερευνών, την αναγνώριση θυμάτων μέσω της τηλεφωνικής γραμμής 1109, την δίωξη των διακινητών, τη νομική εκπροσώπηση των διασωθέντων στις δικαστικές διαδικασίες, και συνεργασία με κυβερνήσεις και ΜΚΟ για την εξάλειψη της δουλείας.

Restore:αφορά την αποκατάσταση και την βοήθεια επιζησάντων ώστε να γίνουν ανεξάρτητοι.(προσφορά  στέγασης, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, συμβουλευτική, εκπαίδευση και επαναπατρισμό, ανάλογα με τις ατομικές τους ανάγκες.)

1109 «εάν δεις κάτι, πες κάτι»

Η 1109 είναι η γραμμή πληροφόρησης για την εμπορία ανθρώπων και  λειτουργεί 24ωρες το 24ωρο. Μέσω της κλήσης μπορούν να πραγματοποιηθούν ανώνυμες καταγγελίες, να ζητήσετε βοήθεια αν βρίσκεστε σε κίνδυνο ή να μάθετε περισσότερα για την εμπορία ανθρώπων, σύνδεση των θυμάτων με τους αρμόδιους φορείς που παρέχουν υπηρεσίες φροντίδας (ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ψυχοκοινωνική και νομική υποστήριξη).

Η Α21 μπορεί να διαχειριστεί κλήσεις σε 200 γλώσσες, μέσω υπηρεσίας τηλεδιερμηνείας, ειδικά εκπαιδευμένοι χειριστές κλήσεων επεξεργάζονται τις αναφορές και τα περιστατικά, τα διαχειρίζονται κατά περίπτωση και τα προωθούν στις διωκτικές αρχές με σκοπό τον εντοπισμό και την διάσωση των θυμάτων.

Τι είναι η εμπορία ανθρώπων

Η εμπορία ανθρώπων είναι μια μορφή της σύγχρονης δουλείας, όπου άνθρωποι παράγουν κέρδος από την εκμετάλλευση και τον έλεγχο που ασκούν εις βάρος άλλων ανθρώπων. Στην εμπορία ανθρώπων δεν έχει σημασία η καταγωγή, το φύλο ,ηλικία, η κοινωνική τάξη. Τα άτομα εξωθούνται στη βιομηχανία του σεξ, εξαναγκάζονται ή εξαπατώνται σε σεξουαλικές πράξεις με σκοπό το κέρδος. Περιλαμβάνεται οποιοσδήποτε εξαναγκάζεται σε διάφορες μορφές “εργασίας ή υπηρεσιών”, όπως οι οικιακοί βοηθοί που τις κρατούν σε σπίτια, οι ζητιάνοι στο δρόμο, ή οι εργάτες σε χωράφια που εξαναγκάζονται να δουλεύουν χωρίς τη θέλησή τους. Οι κοινοί παρονομαστές σε κάθε ένα από αυτά τα σενάρια, είναι ο εξαναγκασμός, η εξαπάτηση, η απειλή και η βία που χρησιμοποιούνται για να ασκείται έλεγχος στους ανθρώπους, με σκοπό το κέρδος. Το ποσοστό της σκλαβιάς σε όλο των κόσμο είναι 40 εκατομμύρια ,27 εκατ. αν εξαιρέσουμε τον αναγκαστικό γάμο. Ενώ στην Ελλάδα 40 χιλιάδες άνθρωποι είναι θύματα trafficking

Η Ελλάδα είναι γνωστή ως «το κέντρο της εμπορίας ανθρώπων στην Ευρώπη» λειτουργεί ως χώρα διέλευσης και προορισμού για τα θύματα, και αποτελεί την κύρια είσοδο για την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς συγκεντρώνει το 90% των περιπτώσεων παράνομης μετανάστευσης στην Ευρώπη. Τα θύματα της εμπορίας ανθρώπων μεταφέρονται συχνά από τους διακινητές τους, στο εσωτερικό της χώρας ή κατά μήκος των συνόρων, για να αποφευχθεί ο εντοπισμός τους. Περίπου 20.000 γυναίκες, ανάμεσά τους και 1.000 κοπέλες ηλικίας από 13-15, βρίσκονται παγιδευμένες στη βιομηχανία του σεξ στην Ελλάδα.

 Είδη εμπορίας ανθρώπων

Στα είδη εμπορίας ανθρώπων κατατάσσεται η εξαναγκαστική εργασία, δηλαδή ένας άνθρωπος να είναι εξαναγκασμένος να δουλεύει υπό αιχμαλωσία , με ελάχιστη ή μηδενική αμοιβή. Η σεξουαλική εκμετάλλευση, ο εκφοβισμός να  παρέχει σεξουαλικές υπηρεσίες επί πληρωμή. Η εργασία για αποπληρωμή χρέους, ο εξαναγκασμός για εργασία με χαμηλό μισθό για την αποπληρωμή ενός υπερβολικά μεγάλου χρέους. Ο εξαναγκασμός ενός ατόμου να ζει και να εργάζεται στο ίδιο μέρος έναντι μικρής ή μηδενικής αμοιβής. Ο εξαναγκασμός ενός παιδίου να συμμετέχει στις ένοπλες δυνάμεις. Και η εμπορία οργάνων.

Ενδείξεις εμπορίας ανθρώπων

Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις που μπορεί να φανερώσουν ότι ένα άτομο είναι θύμα εμπορίας ανθρώπων:

  • Τα άτομα αυτά συνοδεύονται από ένα άλλο άτομο.
  •  ήρθαν πρόσφατα στην χώρα και δεν μιλάνε την γλώσσα ή γνωρίζουν μόνο λέξεις σχετικές με σεξ ή εργασία.
  •  Μεταφέρονται από και προς την εργασία τους ή διαμένουν στον χώρο εργασίας τους.
  • Δεν είναι σε θέση να κρατήσουν τον μισθό τους: παρακρατείται "για ασφάλεια".
  • Φοβούνται να μιλήσουν σε αγνώστους και στις αρχές, καθώς ελέγχονται στενά από τους διακινητές τους. Μπορεί να νιώθουν φόβο, κατάθλιψη και να έχουν υπερβολικά υποτακτική συμπεριφορά.
  • Μπορεί να είναι δύσπιστοι και καχύποπτοι. Ένα θύμα εμπορίας ανθρώπων μπορεί να συμπεριφέρεται με δυσπιστία σε κάποιον που προσφέρει βοήθεια ή που προσπαθεί να του/της κάνει συζήτηση.
  • Μπορεί  να έχουν στην κατοχή τους κινητό τηλέφωνο παρά την έλλειψη άλλων βασικών ειδών.

Υπάρχουν και οι εξωτερικές ενδείξεις , ενδείξεις κακοποίησης και σημάδια ότι το άτομο στερείται φαγητού, νερού, ύπνου και/ή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Το άτομο μπορεί να έχει μελανιές, ουλές και άλλα σημάδια σωματικής βίας και βασανισμού. Τα θύματα εμπορίας ανθρώπων συχνά ξυλοκοπούνται σε μέρη που δεν θα βλάψουν την εξωτερική τους εμφάνιση - όπως η περιοχή που είναι χαμηλά στην πλάτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Line 2 Copy 4 circle2
circle2

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Επιλογές Cookies